Cuketová polievka s opečenými chlebovými kockami – môj recept
Keďže väčšina záhradkárov má teraz dostatok cukety, ja som z dvoch väčších plodov urobila hustú, krémovú polievku. Cuketu som umyla, vykrojila stred so semienkami. Na oleji som usmažila stredne veľkú cibuľku a pridala som pokrájanú cuketu (cca 3 cm kúsky aj so šupkou). Pridala som toľko vody, aby cuketa bola zliata. Ďalej som osolila a okorenila čiernym korením. Keď bola cuketa mäkká, vypla som sporák a rozmixovala som cuketu spolu s jedným strúčikom cesnaku. Nakoniec som ešte pridala lyžicu stvrdnutého masla a ešte raz rozmixovala. Maslo polievku zahustilo a dodalo lahodnú chuť. Na záver som ešte nastrúhala muškátový oriešok. Krutony sú z opečeného chleba, ktorý som sama upiekla zo špaldovej celozrnnej múky. Výborné jedlo!
Text Libuša Sabová
Foto Depositphotos.com